søndag 7. april 2013

STUDIOFOTOGRAFERING


Vi har i det siste jobbet med glass- og portrett fotografering. Vi fikk en gruppeoppgave hvor vi skulle legge vekt på lys og komposisjon. Det som var viktig for å få et godt resultat på bildene i denne oppgaven var å tenke på eksponeringstrekanten. Vi stilte kameraet på manuell, og prøvde oss fram med blenderåpningen, lukkertiden og ISOen for å få resultatet vi ønsket. Vi valgte å ikke bruke stativ på noen av oppgavene.

Jeg hadde selv glemt litt hvordan eksponeringstrekanten virker, så jeg søkte litt på nettet for å friske opp minnet. Dette er hva jeg kom fram til: Forholdet mellom ISO, blenderåpning og lukkertid  er det som er viktig for eksponeringen i et bilde. Bruker man høy ISO, kan man oppnå raskere lukkertid, noe som fører til at man kan ta skarpe bilder i svakt lys uten bruk av stativ eller blits. Høyere ISO kan også svekke bildekvaliteten, da de fort blir kornete med høy ISO. Med blenderåpningen kan man stille på hvordan åpningen i linsen skal være, noe som går ut over dybdeskarpheten. Jo mindre blenderåpning, desto større dybdeskarphet, og motsatt, jo større blenderåpning, desto mindre dybdeskarphet. Lukkertiden bestemmer hvor lenge sensoren i kameraet skal være åpen for at lys skal slippes inn Kort lukkertid kan brukes for å fryse et bilde, mens lang lukkertid kan brukes for å illustrere bevegelser

Gruppa startet med å ta bilde av glass. Vi lagde et lite studio med hvit bakgrunn og brukte lamper til å styre lys og skygge. For å få skygge, brukte vi en stålampe som vi kunne vinkle den veien vi ville. Vi hadde i tillegg lyskilder fra taket. I og med at klasserommet slipper inn lite dagslys, ble bildene vi tok ganske gule. Jeg prøvde å fjerne dette i Photoshop ved å gå inn på "image", "adjustments", "levels". Deretter brukte jeg "point sampler/eyedropper to set white point" og trykket på det lyseste punktet på bildet. Da justerer bildet seg slik:

Originalen                    Det redigerte

Da jeg videre redigerte "brigthness/contrast" og "curves" ble allikevel bildene litt gule, men jeg synes egentlig det ble litt kult.

Jeg gjorde de fleste bildene jeg redigerte om til svart/hvitt i og med gulfargen da gikk helt bort.



Etter vi hadde tatt bilder av glass, gikk vi videre til portettfotograferingen. Her brukte vi også hvit bakgrunn og hadde forskjellige lyskilder vi brukte for å få det resultatet vi ville. Vi brukte også dagslys fra vinduet rett ved, for at lyset skulle bli mindre gult. Jeg valgte meg deretter ut noen av bildene jeg ville redigere i Photoshop. Jeg valgte veldig få oppstilte bilder i og med at de litt mer tilfeldige er mer stemningsfulle, noe jeg synes er fint.

Originalen                        Det redigerte





Dette har vært en veldig utfordrende men også veldig gøy oppgave. Jeg har både prøvd meg som fotograf, lysmann og "modell". Det å selv sette seg ned foran kameraet isteden for bak, var noe jeg tror alle på gruppa synes var utfordrende, men vi tok utfordringen på strak arm alle sammen. Glassoppgaven var i begynnelsen litt vanskelig, for vi visste ikke helt hva vi kunne finne på for å få et stilig resultat, men da vi eksperimenterte litt med en lampe, fant vi noen stilige skygger og mønstre som jeg synes gjorde bildene veldig spennende. Gruppa vår er blitt veldig gode på å samarbeide noe som jeg synes gir et veldig godt resultat. Selv føler jeg at jeg har jobbet jevnt og trutt med oppgaven både når det gjelder å ta bildene, og å redigere dem. Jeg ble godt fornøyd med resultatene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar